preskoči na sadržaj
 

Učenička zadruga „Kamenčići“

 

Zadruga je udruženje pojedinaca utemeljeno na sličnim ili istim interesima, aktivnostima i djelovanju. Svrha djelovanja zadruge je promicanje interesa svojih članova te njihovo unapređenje bilo da se radi o ekonomskim, socijalnim, kulturnim ili nekim drugim interesima. U školi „Kamen-Šine“ osnovana je Učenička zadruga „Kamenčići“ kako bi se u prvom redu promicala ljubav prema zavičaju i domovini, poticala znatiželja i oduševljenje prirodom i prirodnim pojavama, razvijala ekološka svijest o zaštiti biljnog i životinjskog svijeta, poticala želja za očuvanjem kulturne baštine te uopće razvijao osjećaj za lijepo.

Ciljevi Zadruge su okupiti na dragovoljnoj bazi što veći broj učenika i omogućiti im primjerenim metodičkim postupcima pod vodstvom učitelja mentora razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti. Dakle, glavne su zadaće pobuđivanje što ranije svijesti o nužnosti rada za čovjekov život, razvijanje i njegovanje radnih navika, vrijednosti i stvaralaštva, stjecanje znanja i svijesti o načinima i potrebi očuvanja prirode, njegovanje kulturne baštine i pučkog stvaralaštva, profesionalna orijentacija i usmjeravanje učenika te stvaranje preduvjeta za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

Osnivačka skupina Zadruge održana je 18. 1. 2012. g. u prostoriji Škole čiji je Dnevni red bio osnivanje i ustrojstvo Zadruge, izbor Zadružnog odbora i razmatranje Pravila Zadruge. Učiteljica Eleonora Marinković istaknula je važnost osnivanja Zadruge kako bi se određene životne vrijednosti razvijale, primjenjivale i prije svega očuvale. Na Skupštini predstavljena je uprava Zadruge, a čine je Zadružni odbor, predsjednik Zadruge, zamjenik predsjednika i tajnik. Članovi Zadružnog odbora su učitelji Eleonora Marinković (ujedno i predsjednica), Marina Perica (zamjenica) i Ljiljana Katinac (tajnica), roditelji Jasna Mihanović i Snježana Čotić te učenici Laura Katić i Karlo Ćapeta.

    

Na Skupštini je predložen kurikul Zadruge koji se temelji na očuvanju identiteta biološkog i kulturnog nasljeđa, prepoznavanju i očuvanju duha tradicije i kulturne baštine kraja i njegovanje istih kroz sekcije, njegovanje običaja vezanih za blagdane i svečanosti (Sv. Duje, Dani Dioklecijana), kućne radinosti, stari zanati (suhozid, soljenje ribe) čipkarstvo, vez, izrada suvenira, stari recepti, itd. Predložene su i sekcije kao temeljne odgojno-obrazovne jedinice Zadruge (Uprava Zadruge može na početku školske godine ustrojiti i dodatne sekcije radi udovoljavanja interesa članova, op.a.): Likovna grupa, Folklor, Školski vrt, Eko grupa, Foto grupa.

Produženi boravak

Priloženi dokumenti:
Jelovnik rujan.pdfŠKOLSKI LIST


Korisni linkovi

Anketa
KOLIKO ČESTO DORUČKUJEŠ?
preskoči na navigaciju