preskoči na sadržaj
Eratostenov eksperiment 2021.

S ciljem poticanja istraživačkog učenja i povezivanja znanja matematike, fizike  i geografije dio učenika 8.a i 8.c  razreda naše škole zajedno s učiteljicama Marinom Pericom i Filkom Babić uključili su se u ISE projekt te su 22.3.2021.  ispred škole određivali opseg Zemlje.  Ove godine u eksperimentu je sudjelovalo 5 877 škola iz 105 država širom svijeta.

Eratosten je još u 3. st. pr. Kr izračunao da je opseg Zemlje 39 600 km, što je prilično dobar izračun u usporedbi s današnjim satelitskim mjerenjima koja po meridijanu iznose 40 008 km. Uočio je kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom 21.lipnja u podne u Aleksandriji i Sieni. U Sieni je kut  iznosio 0°, a u Aleksandriji 7,5°, te mjereći duljinu sjene štapa u Aleksandriji i poznavajući njihovu udaljenost odredio je opseg Zemlje. Više o samom Eratostenu i eksperimentu možete pogledati u kratkom videu.

U solarno podne (12:00:57)  mjerili  smo duljinu sjene štapa dugog jedan metar postavljenog okomito prema površini Zemlje. Izvršili smo pet mjerenja i računali srednju vrijednost. Crtanjem duljine  štapa i sjene na milimatarskom papiru odredili smo kut pod kojim zrake padaju na zemlju (44°). Zatim smo pomoću Google Eartha izmjerili udaljenost između naše škole i zamišljene škole na Ekvatoru (4834 km) te pomoću formule izračunali opseg Zemlje.

Dobili smo rezultat od 39 550,91 km što je i više nego dobar izračun. Naše izmjerene podatke razmijenili smo s OŠ Turnići iz Rijeke (udaljenoj 263,94 km) te OŠ u Petrinji (215,8 km) koje se nalaze na približnom meridijanu na kojemu se mi nalazimo te sa Institutom Isis Europa u Pomigliano d'Arco u Italiji (338,94 km). Izračunali smo opseg Zemlje prema formuli ali ti rezultati više odstupaju od prave vrijednosti zbog male međusobne  udaljenosti (minimalna udaljenost koja treba biti je 200 km).

Eratostenov eksperiment 2019.

Učenici naše škole su po treći put, uz  pomoć nastavnice  Marine Perice, sudjelovali u ISE (Inspiring Science Education) projektu te proveli ERATOSTENOV EKSPERIMENT.

Kako su učenici izmjerili opseg Zemlje možete vidjeti u nastavku teksta a ako vas zanima kako je to uradio Eratosten i to 240.g. pr. Kr. možete pogledati ova dva kratka videa (Istina,  potrebno je i znanje engleskog jezika :-) Eratosten 1, Eratosten 2.

Naši učenici su 21. 3., u isto vrijeme kad i njihovi vršnjaci širom svijeta (solarno podne), računali opseg Zemlje koristeći štap dug 1 m, metar te osnovno znanje iz matematike, fizike i geografije.

Izmjerene podatke razmijenili su sa školama iz Ganserndorfa (Austrija), Wroclawa (Poljska) I Varaždina, te izračunali opseg Zemlje.

Produženi boravak


ŠKOLSKI LIST


Korisni linkovi

Anketa
KOLIKO ČESTO DORUČKUJEŠ?
preskoči na navigaciju