preskoči na sadržaj
O knjižnici

Nova knjižnica

 

Ove godine je naša školska knjižnica preselila u novo krilo škole u  prizemlje. Sadašnji prostor ima stotinjak kvadrata, veliku čitaonicu sa tridesetak stolica i tri okrugla stola. Našlo se mjesta i za 4 stola s računalima za korisnike. Imamo i izložbeni prostor, pametnu ploču, prostor za posudbu i referentnu zbirku. Police s knjigama su velike i pristupačne svima.ako su nam mjere protiv Covid-19 malo promijenile pravila korištenja knjižnice, učenici i učitelji su oduševljeni , a najviše knjižničarkasmiley. Sad je na svima nama da čuvamo i novu knjižnicu a i ostale novouređene prostore, jer se u njih uložilo puno truda i sredstava.

Stara knjižnica je bila omiljeno okupljalište učenika i nastavnika a i tehničkog osoblja. Jedva je  imala 18 kvadrata. U njoj su bile smještene dvije velike police za knjige , koje su sezale do stropa. Bile su dupkom pune knjiga, koje su čak bile složene u dva reda, jer nije bilo prostora za smještaj. Unatoč svim nedostacima, u tom malom prostoru smo organizirali satove s učenicima, projekcije filmova, Male knjižničare i Novinarsku grupu. Sve stolice i stolovi su bili na razvlačenje, prostor je bio maksimalno iskorišten. Izložbeni pano je bio smješten ispred knjižnice. Iako je prostor bio mali, knjiga je mnogo i trebalo je puno truda uložiti  u preseljenje. 

Uz pomoć vrijednih kolega, uspjeli smo preseliti sve knjige na vrijeme.

 

 

Školska knjižnica

 

 

Radno vrijeme:  

 

 

SMJENA A UJUTRO

 

PONEDJELJAK, SRIJEDA 8,00-14,00

 

UTORAK, ČETVRTAK   13,00-19,00

 

PETKOM UJUTRO OD 8,00-14,00

 

SMJENA A POPODNE

 

PONEDJELJAK, SRIJEDA 13,00-19,00

 

UTORAK, ČETVRTAK   8,00-14,00

 

PETKOM UJUTRO OD 8,00-14,00

 

SMJENA  A: 2., 4.,6. i 8. RAZREDI

SMJENA  B: 1., 3., 5. I 7. RAZREDI

 

Katalog knjižnice : http://library.foi.hr/m3/kupit.asp?B=688

 

Školska knjižničarka 

 

Marija Lončar

prof. francuskog jezika i književnosti i diplomirani knjižničar


Radno vrijeme: 40 sati tjedno

Smještaj: prizemlje školske zgrade

Površina:18 m2

Oprema: telefon, računalo, pisač, televizor, 11 polica, radni stol, 3 stola za učenike (na izvlačenje), 10 stolica ( na rasklapanje)

Broj čitateljskih mjesta: 10

Broj računala u školskoj knjižnici:1

Broj računala s pristupom internetu: 1

Veza s internetom: ADSL

Program za knjižnično poslovanje: Metel win

Knjižnični fond

Knjižni fond: cca 5400 svezaka - učenički i učiteljski fond

Periodika:12 naslova redovne pretplate

Elektronička građa: cca 100 primjeraka

 

Povijest školske knjižnice

Školska knjižnica je počela s radom u siječnju 2005. godine te zapošljava knjižničara na puno radno vrijeme. Knjižnica se nalazi u prostoru škole, na prvom katu lijevo od glavnog ulaza na prostoru od 18 metara kvadratnih. Knjižnica je sve bolje opremljena lektirnim naslovima i elektroničkom građom, obzirom da se financira i od strane škole.

Iako na skučenom prostoru, u knjižnici i čitaonici uspješno organiziramo sve postavljene zadatke – projekcije, susrete, radionice, izrada panoa, referata, ... Knjižničarki pomažu učenici - Mali knjižničari. Knjižni fond se neprestano obnavlja i još uvijek ne zadovoljava potrebe učeničke lektire. I referentna zbirka je vremenom sve bogatija. Knjige su djelimično računalno obrađene,  u programu za knjižnično poslovanje Metel win. Taj program će ubrzati i osuvremeniti posudbu, ali i samo poslovanje knjižnice.

- Knjižnica Osnovne škole Kamen - Šine djeluje za potrebe učenika i djelatnika. U svom knjižničnom fondu broji oko četiri tisuće knjiga, desetak video kazeta, stotinjak filmova te desetak časopisnih naslova.

- Djelatnost školske knjižnice sastavni je dio odgojno - obrazovnog i knjižničnog sustava te je izravno uključena u nastavni proces i učenje. Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informaciji. Opskrbljuje učenike vještinama za učenje tijekom školovanja, razvija njihovu maštu i osposobljava ih za život odgovornih građana.

Knjižnica nastavlja tradiciju organiziranja književnih susreta, kazališnih predstava , radionica…i postaje pravo medijsko središte škole.

Aktivnosti i događanja u školskoj knjižnici:
-Grupa mladih knjižničara
-Organiziranje i provođenje radionica i predavanja za učenike
-Organiziranje kazališnih predstava, susreta s književnicima, izložbi
-Suradnja u oblikovanju sadržaja na školskim mrežnim stranicama
-Suradnja na izradi školskoga lista Cvit Kamena
-Pripremanje projekata iz zavičajne tematike
-Pripremanje projekata s Gradskom knjižnicom «Marko Marulić»
-Timska nastava
 
Članovi školske knjižnice Kamen-Šine Split mogu:
- posuđivati knjige (Knjige se mogu posuditi na rok od 14 dana - kako bi i ih i ostali članovi mogli pročitati)
- u čitaonici čitati časopise
- u čitaonici čitati knjige
- služiti se rječnicima
- služiti se leksikonima i enciklopedijama
 - sudjelovati u književnim susretima
- napisati školsku zadaću
- učiti za nastavu
- napraviti referat
- služiti se računalom
- pogledati projekcije filmova na DVD-u
 

Čega još osim knjiga ima u knjižnici?
Petnaestak naslova časopisa, nekoliko video-kaseta, nekoliko CD-romova. Knjižnica je pretplaćena na sljedeće časopise:  Moj planet, Prvi izbor, Modru lastu, Radost, National Geographic, , Gea, UnaTerra, Unikat, Drvo znanja, Meridijane te povremeno dobiva i druge časopise.

Referentna zbirka - ENCIKLOPEDIJE, RJEČNICI, PRIRUČNICI

Zašto se ne mogu posuditi knjige iz čitaonice?
U čitaonici se nalaze rječnici, leksikoni, atlasi i drugi različiti priručnici koji se ne čitaju od stranice do stranice, već samo određeni dijelovi. Takvih knjiga knjižnica ima obično samo jedan primjerak. Budući da se njima može služiti u čitaonici, nema potrebe odnositi ih kući, a na taj način uvijek su svima dostupne takve knjige.

Raspored

Na koji način su raspoređene knjige u knjižnici?
Knjige su razvrstane u skupine. Knjige iz književnosti imaju oznaku M za malene čitatelje, D za djecu srednjeg uzrasta te O za odraslije čitatelje. Knjige iz narodne književnosti imaju oznaku N, a igrokazi oznaku I. Ostale knjige koje ne spadaju u književnost imaju brojčani niz koji može početi od brojke 0 do 9.

Signatura

Što je signatura?
Signatura je oznaka knjige. Pomoću signature određuje se gdje je mjesto knjige u knjižnici. Signatura se sastoji najčešće od tri retka. Ako je u gornjem retku brojka - ona označuje kojoj struci knjiga pripada, a ako je slovo - onda se radi o književnosti te slovo označuje kojem je uzrastu knjiga primjerena, odnosno da se radi o igrokazima ili narodnoj književnosti


 
  
 

  IZVJESCE O RADU SKOLSKE KNJIZNICE OS 2019.20.docx
 PLAN I PROGRAM RADA KNJIZNICARA.docx
 Plan u slucaju katastrofe.docx
 Pravilnik o radu skolske knjiznice -2021.g..docx

Produženi boravak

Priloženi dokumenti:
Jelovnik rujan.pdfŠKOLSKI LIST


Korisni linkovi

Anketa
KOLIKO ČESTO DORUČKUJEŠ?
preskoči na navigaciju