preskoči na sadržaj
Učenici i društvene mreže

Društvene mreže  te internet i sadržaji objavljeni na njemu, često utječu  na odgoj mladih i mogu na pozitivan, ali i na negativan način utjecati na njihov život u svim područjima njihova razvoja. Istraživanjem navika korištenja računala, ali i samog interneta i društvenih mreža, pokušali smo osvijestiti važnost odgovornog korištenja slobodnog vremena, komunikacije i njegovanja humanih međuljudskih odnosa.

Internet (a pogotovo društvene mreže) danas postaje jedan  od ključnih sredstava socijalizacije te utječe na ponašanje, stavove i svjetonazore. Danas se, više nego ikada prije, pojavila potreba za pomnijim proučavanjem utjecaja interneta i društvenih mreža na živote djece, pogotovo tinejdžera. Često su izloženi ne samo neprimjerenim sadržajima, nego i zlostavljanju (cyberbullying), a sve više dolaze u doticaj s izazovima koji ponekad ugrožavaju njihovo zdravlje i živote (srećom kod nas nije zabilježeno puno ovakvih slučaja).

Postavlja se pitanje može li se obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta i kontinuiranim radom na osvještavanju internetskog bontona, učinkovito suprotstaviti brojnim, često neprimjerenim sadržajima i utjecajima interneta i društvenih mreža?

Da bismo dobili neke odgovore proveli smo online anketa u Microsoft Formsu koja je bila namijenjena svim učenicima od petoga do osmog razreda. U prezentaciji vam donosimo  rezultate istraživanja.

Priloženi dokumenti:
Ucenici i drustvene mreze.pptx

Dan sigurnijeg interneta

Naša škole je ove godine obilježila Dan sigurnijeg interneta različitim aktivnostima na satovima informatike. Dan sigurnijeg interneta inače se obilježava 11. 2. međutim, mi smo aktivnosti provodili cijeli tjedan (10.-15. veljače 2020.). Učenici su ispunjavali anketu vezano za navike korištenja interneta i društvenih mreža, sudjelovali su u radionicama preuzetim sa službene stranice, razgovarali o prednostima korištenja interneta kao i mogućim opasnostima te načinima zaštite. istraživali su internetski bonton…

PROJEKTIProduženi boravak


ŠKOLSKI LIST


Korisni linkovi

Anketa
KOLIKO ČESTO DORUČKUJEŠ?
preskoči na navigaciju