preskoči na sadržaj
šk. god. 2020./2021.

KNJIŽEVNIK MOG ZAVIČAJA 2

Učenici od 5. do 8. razreda naše škole pod vodstvom nastavnica Nataše Kelave, Marine Perice i Katarine Pleić sudjeluju u projektu Književnik mog zavičaja 2. Kroz projekt se učenici upoznaju sa životom, radom i stvaralaštvom književnika svoga zavičaja. Učenici razvijaju vještine i kreativnost te se uče uporabi novih IKT-a.

 

Izrada kalendara za 2021. godinu

Učenici osmih razreda  dobili su zadatak pročitati nekoliko djela zavičajnih pisaca. Čitajući  pjesme Tina Ujevića, Jure Kaštelana, T. Petrasova Marovića, Josipa Pupačića, zbirku pripovijetki Snijeg u Splitu Matka Marušića i pripovijetku Finka Fi Maje Brajko-Livaković, odabrali su najljepše pjesme i iz njih izdvojili stihove koji su im se najviše svidjeli. Na satu informatike spajali su stihove i prozu s fotografijama i u digitalnom alatu Canva izradili kalendare za 2021. godinu.

 

KNJIŽEVNIK MOG ZAVIČAJA 2

               

   Sudjelovanjem u projektu Književnik mog zavičaja upoznali smo se sa životom i književnim stvaralaštvom književnika našeg zavičaja. Uključivanjem„tradicionalnih“ aktivnosti (crtanja portreta, izrade plakata) te uporabom informacijske i komunikacijske tehnologije, zajedno smo istraživali, sudjelovali, stvarali, kreativno se izražavali i povezali nastavu hrvatskog jezika s nastavom informatike. U projektu su sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda naše škole pod vodstvom nastavnica:Nataše Kelave, Katarine Pleić i Marine Perice. Rezultati rada bili su maštoviti i zanimljivi, a to je djelovalo kao odlična motivacija za nastavak rada na projektu. Interpretacija različitih književnih vrsta i njihovo uspoređivanje, poticali su kritičko razmišljanje učenika, ali i razvoj literarnog ukusa i naravno, otkrivali im bogatstvo i ljepotu hrvatskog standardnog jezika, ali i narječja. Razvijati ljubav prema čitanju  i stvaranju, ali i ovladavanje novim digitalnim alatima nit je koja se provlačila kroz svaku aktivnost projekta.

Projekt je uspješno integriran u postojeći plan i program navedenih predmeta.

Učenici su uratke izrađivali  u obliku plakata, infografika, videa, stripova, kvizova i knjižica uporabom različitih digitalnih alata.

U projektu smo dali prednosti digitalnim alatima koji su jednostavniji za uporabu i lako dostupni svakom učeniku (Canva, Genially, Storyboard, MS Sway, Book Creator i Wordwall) . Na taj su način učenici na nov i zanimljiv način usvajali sadržaje, istraživali život i djelo zavičajnih književnika.

Prije uključivanja u projekt, roditelji su potpisali suglasnost za sudjelovanje učenika u eTwinning projektu, a istovremeno je internetska sigurnost i zaštita objašnjena svim učenicima.

Poveznice na učeničke radove:

https://twinspace.etwinning.net/123314/pages/page/1129363

https://twinspace.etwinning.net/123314/pages/page/1331307

https://twinspace.etwinning.net/123314/pages/page/1159644

 

Diseminacija projekta                    

Da bi doprinijele vidljivosti projektnih rezultata, Nataša Kelava i Marina Perica 7. lipnja 2021. godine kolegama su diseminirale projekt Književnik mog zavičaja 2. Riječ je o projektu u sklopu eTwininga. Cilj diseminacije projekta je promovirati cjelokupni projekt, njegove ciljeve i rezultate i pojačati interes kolega za uključivanjem u eTwining projekte.

Prezentacija- Diseminacija

 

 

eTwinning oznaka kvalitete

eTwining projekt Književnik mog zavičaja 2, u kojem su 2020./2021. godine sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda naše škole pod vodstvom nastavnica Nataše Kelave, Katarine Pleić i Marine Perice, nagrađen je oznakom kvalitete. Lijepo je to priznanje za naš višemjesečni rad na projektu, ali i poticaj za uključivanje u nove projekte.

 

 

Produženi boravak


ŠKOLSKI LIST


Korisni linkovi

Anketa
KOLIKO ČESTO DORUČKUJEŠ?
preskoči na navigaciju