2022-03-28 23:09:52

KISELINE I SOLI U BEZALKOHOLNIM PIĆIMA I PREHRAMBENIM PROIZVODIMA - PROJEKT

Soljenje je tradicionalni način produljenja trajnosti hrane, a i kroz povijest kuhinjska sol bila je prva tvar koja je korištena kao konzervans u prehrambenoj industriji. U projektu „Kiseline i soli u bezalkoholnim pićima i prehrambenim proizvodima“ osmaši su istraživali količinu soli i  koje se kiseline  dodaje u različite prehrambene proizvode. Suvremene prehrambene navike dovele su do toga da dnevno unosimo u organizam čak pet do deset grama soli više nego što je potrebno ljudskome tijelu. Ovim projektom smo htjeli skrenuti pažnju na to koliko viška soli  dnevno unosimo i kako to smanjiti. Također postoje različite vrste kiselina koje dnevno nosimo u naš organizam, a štetno utječu na nas, pr. fosforna kiselina . Naša profesorica nas je na zanimljiv način potakla da prilikom kupovine namirnica  pogledamo njihov sastav i tako pridonesemo očuvanju našeg zdravlja.

Učinimo to za svoje zdravlje!

Lucija Vučić

Fotografije pogledajte u Foto-galeriji.


Osnovna škola Kamen - Šine Split